Tabela Vergisi Nedir?

Tabela vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu’nun ilgili maddesine istinaden belediye sınırları içinde yapılan reklam ve ilan faalitetlerinden alınan ücretleri kapsar.

Tabela vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu’nun ilgili maddesine istinaden belediye sınırları içinde yapılan reklam ve ilan faalitetlerinden alınan ücretleri kapsar. Belediye sınırlarında her türlü reklam, ilan, tabel vb. amaçlarla kullanılan görsellerden alınan bu vergi belediye bütçesinin önemli gelir kalemlerşinden bir tanesidir. Bütçe hazırlanırken her yıl belirlenen oranlar ve ücretlerle alınan tabela vergisi tabelanın niteliğine göre değişkenlik gösterir. İşletmelerin kullandıkları tabelalar için ödemek zorunda olduğu tabela vergisi ödenmemesi durumunda cezai işleme tabidir. Klasik vergilerden çok da farkı olmayan tabela vergisi işletmelerin yerine getirmesi gereken en önemli ödevlerden biridir. Her yıl düzenli olarak ödenen bu vergi için işletmelerin bir takım belgelere sahip olması gerekir.

Tabela Vergisi Nasıl Ödenir?

Tabela vergisi ödemeleri belirlenen takvime göre belediyeye çeşitli yöntemlerle ödenebilir. Ancak tabela vergisi için ödeme yapılmadan önce işletmelerin bir takım evrakı toplaması ve belediyeye ibraz etmesi gerekir. Bu evrakın yokluğu ödeme konusunda problem ile karşılaşılmasına neden olabilir. İşletmelerin tabela vergisi öderken şu evraka sahip olması gerekir;

  • İşletmenize asacağının tabela yeni ise bu tabela için ödediğiniz ücretlerin faturası,
  • İlan ve reklam vergi beyanına sahip olmanız gerekir.

Bu evrakı topladıktan sonra vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var ki vergi beyannamesi oluştururken tabelanızın cinsini doğru bir şekilde bildirmelisiniz. Nitekim ışıklı, ışıksız veya bez tabelalar için farklı vergi seviyeleri belirlenmiştir. Bu konuda yapacağınız yanlış bildirim olumsuz durumlarla karşılaşmanıza neden olabilir.

Tabela Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Tabela vergisinde hesaplama tabelanın cinsine ve boyutuna göre yapılır. İlgili birimler tabelaların çeşidini belirledikten sonra metrekare hesabı ile belirlenen tabela vergisi tahakkuk fişi kesilerek işletmeye borç olarak yazılır. Vergi tahakkuk ettikten sonra tahsil işlemi başlar. Tabela vergisi ödeyecek işletme tahakkuk fişi ile veznelerden ödeme yapabilir. Tabela yeniyse asıldığı zaman eskiyse her yıl Ocak ayında beyanname verilmelidir. Belediyeler için hayati önemde olan tabela ve reklam gelirleri işletme sahipleri için de bir vatandaşlık görevidir. Görüntü kirliliğini önleyen ve güvenliği sağlayan bu vergiyi bütün işletmeler ödemelidir.

Bu gönderinin yorumları kapatılmış.